Flera olika sorters tygmärken och patches som visar vidden av vår erfarenhet och förmåga för kvalitet.

Tygmärken  - Med helt egen design

Vi hjälper dig med vår erfarenhet och expertis!

Tygmärken & Patches har jag sysslat med i över 30 år (alltså inte sammanlagt, på 3-4 medarbetare, som några av våra konkurrenter uttrycker det).
Så vare sig jag själv broderar dina märken eller utkontrakterar tillverkningen så är det alltid jag personligen som står för kvalitén. /Jacob

Betyg 4,6/5 på Google
4.6/5

Vi är en del av Brodyrhuset

Tygmärken av alla dess slag - Ta hjälp av vår erfarenhet och förverkliga din design

  • Brodyrmärken är tygmärken som tillverkas genom att man broderar på ett underlag av t.ex valfri sorts textil eller läder etc.
  • Dessa har en distinkt tredimensionell textur som skapar en mycket exklusiv karaktär
  • Om du är osäker på något så kan du alltid mejla oss på jacob@egnamarken.se för gratis rekommendationer angående tygmärken och bindningsfri offert.
  • sidan för Brodyrmärken kan du utforska olika alternativ och tillval, ta en titt med följande knapp.
  • Vävda tygmärken skapas genom att din design vävs direkt i tyget som märket består av.
  • Detta resulterar i helt släta märken samtidigt som  det medför möjlighet för högre detaljnivå än t.ex. broderade märken.
  • Om du är osäker på något så kan du alltid mejla oss på jacob@egnamarken.se för gratis rekommendationer angående tygmärken och bindningsfri offert.
  • sidan för Vävda Tygmärken kan du utforska olika alternativ och tillval, ta en titt med följande knapp.
  • Tygmärken med tryck är bästa alternativet för att få både färgtoningar och obegränsat med färger.
  • Dessutom ger tryck mycket mer skärpa och tillåter detaljer som är mycket mindre än t ex broderade eller vävda märken.
  • Om du är osäker på något så kan du alltid mejla oss på jacob@egnamarken.se för gratis rekommendationer angående tygmärken och bindningsfri offert.
  • sidan för Tryckta Tygmärken kan du utforska olika alternativ och tillval, ta en titt med följande knapp.
  • Hybridmärken kallar vi tygmärken där man blandar olika tekniker på ett och samma märke (t ex brodyr och tryck som på bilden).
  • På så sätt kan man utnyttja de bästa egenskaperna av t ex broderat, vävt och tryckt mm.
  • Om du är osäker på något så kan du alltid mejla oss på jacob@egnamarken.se för gratis rekommendationer angående tygmärken och bindningsfri offert.
  • sidan för Hybridtygmärken kan du utforska olika alternativ och tillval, ta en titt med följande knapp.
  • Chenillepatches har du säkert sett på varsity jackor burna av amerikanska skolungdomar i varje collegefilm som nånsin gjorts.
  • Materialet påminner lite om frotté och kombineras ofta med brodyr.
  • Om du är osäker på något så kan du alltid mejla oss på jacob@egnamarken.se för gratis rekommendationer angående tygmärken och bindningsfri offert.
  • sidan för Chenille Patches kan du utforska olika alternativ och tillval, ta en titt med följande knapp.

Tygmärken – Din kompletta guide

Tygmärken är vår specialitet och du kan alltid få rekommendationer av oss om allt vad gäller patches!
Men om du är nyfiken så kan du läsa om deras olika egenskaper här nedan. Allra längst ner på sidan kan du även se hur en beställning från oss går till.

  • Sätt att fästa dina tygmärken
  • Hur pass små detaljer
  • Max antal färger & specialfärger
  • Ytegenskaper
  • Alternativ för kanter
  • Annat intressant

Sätt att fästa dina tygmärken – olika metoder för olika ändamål

Det finns ett antal olika metoder du kan välja för att fästa dina märken och de flesta sätten fungerar lika bra för nästan alla sorters tygmärken. Dessa kan delas in i 2st permanenta och 3st icke permanenta metoder.

Sy fast – (permanent)

Alltså precis som det låter så syr man fast sin patch på plagget, väskan eller vad man nu vill fästa sitt märke på. Vi brukar dock rekommendera att du kombinerar detta med en baksida med värmeaktiverat lim för extra stabilitet och formfasthet, även om du inte vill använda värmelimmet. Kombinationen av lim och söm är oftast det föredragna sättet att fästa dina tygmärken.

Värma fast med värmeaktiverat lim – (permanent)

Du kan få baksidan på dina tygmärken täckta med värmeaktiverat lim. Dessa kan antingen vi eller du själv fästa på det önskade underlaget med hjälp av ett strykjärn eller värmepress. Denna guide för hur du själv fäster ett tygmärken med strykjärn går steg för steg igenom hela processen.

Kardborre – (mycket flexibel och långsiktig lösning)

Med kardborre på baksidan av din patch kan du fästa och lossa ditt märke när du vill. Detta är bästa lösningen om du har fler än ett märke för samma plagg och som du måste byta mellan.
Man brukar sy fast kardet (den mjuka delen av kardborre) på ett plagg och borren på baksidan av märket. Detta medför att du kan ta bort och sätta tillbaka märket, till och med byta till ett annat märke med liknande form om det skulle behövas.

Klistermärke / klisterlapp – (ytterst provisorisk)

Ditt märke blir bokstavligen till ett klistermärke. En ytterst provisorisk lösning som av någon anledning används mycket vid filminspelningar. Klistret är inte lämpligt som en långsiktig lösning, dock kan du i efterhand sy fast märket om du skulle vilja fästa det mer permanent.

Broschnål – (provisorisk, smidig och hållbar metod)

Om du vill använda ditt tygmärke som brosch så kan du välja att få en broschnål fäst på baksidan. På detta sätt kan du sätta fast och ta loss märket på ett väldigt smidigt sätt. Vad säger man, tygbrosch?

Detaljnivå, skärpa och precision för olika tygmärken

Brodyrmärken – se upp med allt för små detaljer

Gränsen för hur små detaljer du kan få på brodyrmärken är aningen reducerad i jämförelse med vävda och tryckta märken. Som maskinbrodör med över 30 års erfarenhet så rekommenderar jag att absolut inte göra bokstäver mindre än 5 mm höga om du vill att det ska vara läsligt. När det kommer till text så har även typsnitt stor betydelse och för mindre bokstäver så är mitt råd att använda sans serif typsnitt.

Vävda tygmärken – millimeterprecision

Eftersom ditt motiv vävs direkt i tyget så begränsas detaljnivån i stort sett bara av tjockleken på vävtråden och tätt tyget är vävt. Vävda tygmärken tillåter mindre detaljer än broderat och precisionen är på millimeternivå.

Tryckta tygmärken – microprecision

Tryckta tygmärken tillåter ännu mindre detaljer än vävda märken och är närapå mikroskopiska och nästan jämförbara med tryck på papper. Skillnaden är givetvis att papper, t.ex. som det du har i din skrivare, har en slätare yta än i stort sett alla tygsorter.

Hybridtygmärken – variabel och beroende på dina val

Som med det mesta andra när det gäller hybridmärken så beror begränsningarna för detaljnivå på vilka tekniker du vill att vi använder för tillverkning.

Flockmärken – minimum 1 mm bred

För flockmärken rekommenderar jag att inte ha detaljer smalare än 1 mm samt att du överlag undviker allt för komplicerade former. Detta för att flock är en typ av plottertryck vilket innebär att man med en plottermaskin skär ut färgytan från en folie som sedan värms fast på underlaget (t ex tygbotten på ditt flockmärke).

Chenille – ju större desto bättre

Då chenille i sig själv är ett tjockt material så passar det bäst för att täcka större ytor som t ex den sortens blockig text som brukar finnas på varsity jackor som college ungdomar har i USA.

Färger – olika möjligheter och begränsningar för olika tygmärken

Brodyrmärken – max 12 solida färger (plus underlagets färg!)

För brodyrmärken så ingår, utöver färgen på underlaget, 9 färger i priset. Men du kan få upp till 3 extra färger för ett litet pristillägg. Då brodyr i stort sett innebär att man strategiskt fyller ytor med olika sorters stygn och trådfärg, blir en konsekvens att äkta färgtoningar inte är möjliga. Dock kan man till en viss begränsad utsträckning brodera med färger som är nära i ton, från en färg till en annan. Resultatet blir emellertid alltid hackiga övergångar och aldrig jämförbara med de mjuka färgtoningar man kan få med tryckta märken. Dock så kanske det är just den sortens look du är ute efter och i så fall är det så klart perfekt!

Vävda märken – upp till 8 solida färger

Hos oss ingår 4 färger alltid i priset för vävda märken, dock kan du få upp till 3 extra färger, alltså sammanlagt max 8 färger. I övrigt samma begränsningar när det gäller färgtoningar som för broderade märken. Det vill säga att man kan väva med trådar som är nära i ton och på så sätt fejka övergången från en färg till en annan. Men även här blir den resulterande ‘färgtoningen’ hackig och rekommenderas enbart om det är ett medvetet stilistiskt val du gör.

Tryckta tygmärken – miljontals färger samt färgtoningar på fotografisk nivå!

Med digitalt tryck så försvinner begränsningarna när det kommer till antal färger och färgtoningar är inget som helst problem. Med i stort sett samma möjligheter som med en vanlig skrivare och papper, så kan du få allt från text och illustrationer till fotografiska motiv på dina tygmärken.

Hybridtygmärken – utan begränsningar

Hybridtygmärken kombinerar alla egenskaper från alla andra sorters märken vars tekniker du väljer. Det bästa exemplet måste nog vara märkena vi gjorde åt Svenska Griffon Fauve de Bretagne Klubben som kombinerar broderad text med sin tredimensionella struktur och fotografiskt tryck på en Fauve de Bretagne.

Flockmärken – 3 solida färger

Som tidigare nämnt så skärs färgytor ut ur en flockad textil vinyl folie. Denna folie är enfärgad men man kan välja att kombinera färgfält från olika folier och på så sätt få tryck med 3 olika färger utöver färgen på tygunderlaget som märket består av.

Chenille – fåtal solida färger

Då chenille i sig är ett ganska grovt material så väljer man vanligtvis bara ett eller ett fåtal färger samt att man håller sig till enklare grafiska former.

Specialfärger och färgegenskaper – (fluorescerande, metallic & glitter)

Självlysande, fluorescerande patches!

Du kan välja både tråd, botten och tryckfärg som har fluorescerande, d v s självlysande egenskaper. Förenklat betyder fluorescens att ett ämne i färgen absorberar ljus för att sedan sakta släppa ifrån sig det, och resulterar i att färgen lyser i mörkret en tid efter att det utsatts för ljus. Se Wikipedia för en mer vetenskaplig förklaring av fluorescens.

Metallic – tråd, botten och färg med metalliska egenskaper

Metallisk tråd i silver och guld är hur snyggt som helst (personlig åsikt) och finns för både brodyrtråd, vävtråd och tråd för kant. Du kan även välja botten för ditt märke i tyg som är metallic.

Glitter

Om du är intresserad så kan vi ordna tråd för brodyr, vävning, och kanter samt bottentyg och tryckfärg med inbyggt glitter för dina märken.

Ytegenskaper och textur för tygmärken

Brodyrmärken – tredimensionell ytstruktur

Broderade tygmärken har i jämförelse med vävda och tryckta märken en mycket tydlig tredimensionell struktur. Denna skapas av de otaliga stygnen som sitter extremt tätt ihop. Man kan faktiskt till och med förstärka denna effekt genom att avsiktligt programmera in fler och tätare stygn. Om du vill ta din broderade patch till sin yttersta gräns så kan du välja så kallad 3D-brodyr vilket innebär att man lägger ett fyllnadsmaterial inuti brodyren. Detta ger brodyren maximal relief med en höjd på ett par millimeter.

Vävda tygmärken – slät yta

Jämförelsevis så har vävda märken en helt slät yta utan någon nämnvärd textur förutom den närapå mikroskopiska texturen som tyg har. Anledningen till detta är att man inte tillför någonting externt som till exempel brodyrtråden i brodyrmärkena. Vävda märken består med andra ord endast av tyget de är gjorda av, om du inte väljer ett tillval såsom till exempel langetterad kant, baksida med kardborre såklart.

Tryckta tygmärken – släta och aningen blanka

Tygmärken med tryck har också en helt slät yta eftersom det enda man tillför är ett ytterst tunt lager med färg. Om något så blir ytan ännu slätare då tryckfärgen fyller i de mikroskopiska gliporna mellan vävtrådarna och jämnar ut och därtill skapar en aningen blank yta.

Hybridtygmärken – olika ytegenskaper beroende på teknik

Med hybridtygmärken så blandar man olika tekniker såsom broderat, vävt, tryckt mm och i och med detta så blir ytans egenskaper helt och hållet upp till just vilka tekniker du väljer att använda.

Flockmärken – sammetsaktig och luddig yta

Dessa är tygmärken helt eller delvis täckta med flockad textilvinyl som i sig är ett material som påminner om sammet. Alltså en väldigt len och lite gåtfullt luddig yta som man bara inte kan sluta känna på. Upplevelsen är svår att sätta i ord, ungefär som att klappa någonting som är en blandning mellan en persika och en dvärghamster.

Chenille märken – påminner om frotté

Chenille är ett material som påminner om frotté. Fast inte som den där frottéhandduken som aldrig tvättats med mjukmedel och därför har fantastiska exfolierande egenskaper. Tvärtom är är ytan på chenille väldigt mjuk och behaglig och har en aningen skimrande effekt som bildas av de miniskula skuggorna som uppstår tack vare hur materialet är uppbyggt.

Kanter – olika finish för ditt tygmärkes ytterkant

Langetterad kant – för enklare former och rundade hörn

För langetterad kant syr man en sorts overlocksöm längs ytterkanten på tygmärket, denna söm görs i regel 3mm bred och passar bäst enklare former och rundade hörn.

För mer intrikata former och vinklar spetsigare än 60° rekommenderar jag personligen nästa alternativ (broderad kant). Färg och trådtyp för langetterad kant är som vanligt upp till dig, du kan till och med få kanten i fluorescerande tråd eller varför inte i en metallic tråd.

Broderad kant – tillåter mer komplicerade former och vassare hörn

En broderad kant klarar relativt komplicerade former och spetsiga vinklar, detta gör den till ett mer flexiblare alternativ till den langetterade kanten. Bredden på denna kan dessutom göras 1-10 mm, och såklart i önskad färg och trådtyp (även här kan du välja fluorescerande, metallic eller vanlig tråd).

Laserskuren kant – alla sorters former oavsett komplexitet

Laserskuren kant möjliggör väldigt komplicerade konturer för ditt tygmärke. Dessutom så bränner lasern kanten som den skär och motverkar på så sätt att tyget fransar sig.

Skuren – (mekaniskt skuren)

Med skuren kant menar vi att kanten skurits mekaniskt med antingen maskin eller med klippts med sax. Medför risk för fransning för tygmärken med vävd eller stickad botten. Fungerar dock utmärkt för patches med botten av non-woven material såsom filt eller läder etc.

Annat intressant

Tygnyckelringar

Om man förser vilken sorts tygmärke som helst med en öljett och trär en nyckelring genom så har man helt plötsligt en tygnyckelring! Ett av många exempel på detta som vi gjort många av är så kallade ‘Remove Before Flight’-taggar, både broderade och vävda med dito text eller någon variation. Du kan såklart göra nyckelringar av alla sorters tygmärken, oavsett motiv och design, så länge du tänker på att ha plats för öljetten.

Få offert och gratis rekommendationer  - skicka bindningsfri förfrågan

VÄNLIGEN FÖRSE OSS MED FÖLJANDE:
Namn (ditt namn och gärna eventuellt företagsnamn).
Antal tygmärken du önskar.
Storlek på önskat märke (vi hjälper dig om du är osäker på något, ange hur du ska använda märket så löser vi det).
Grafiskt original, gärna en fil i vektorformat (t ex .eps, .pdf etc.) alt. en högupplöst bildfil (.jpg, .png etc.) av motivet samt eventuella önskade PMS-färger.
Ju mer information om dina önskemål du förser oss med desto snabbare kan vi behandla din förfrågan.

Rulla till toppen